Vrouwen, hormonen, voeding en sport

Zoals jullie misschien wel weten, volg ik momenteel AWPT-cursus. AWPT staat voor Applied Women's Physiology & Training. Het is dus een cursus die alle verschillen bloot legt tussen mannen en vrouwen, eentje die verder en dieper gaat dan de standaard personal trainers of voedings- en dieetkunde opleidingen. 

Vrouwen hebben qua bouw al wat verschillen met mannen, puur en alleen omdat wij namelijk gemaakt zijn om een of meerdere kinderen op de wereld te zetten. Door de anatomische verschillen met mannen, kan het dus zijn dat wij als vrouw, een oefening klein beetje anders uitvoeren dan een man. Denk maar al gewoon aan het verschil voor een squat tussen iemand met langere benen in vergelijking met zijn bovenlichaam, dan iemand met "normale" been en bovenlichaamsverhouding. Maar daar ga ik het in deze blog niet over hebben, in deze blog gaat het gaan over de hormoonschommelingen en hoe je je dieet en training daaraan kan aanpassen. 

Wanneer je geen anticonseptie neemt en een gezonde, regelmatige cyclus hebt, dan kan je nagaan in welke fase van jouw cyclus je zit. Je hebt namelijk 2 fases in je cyclus en jouw ovulatie er tussen. In de fase voor de ovulatie, follicular fase, zijn eerst alle hormonen laag, in tweede deel van deze fase, gaan oestrogeen en FSH stijgen. Tijdens deze fase ben je insuline gevoelig, wat wilt zeggen dat je lichaam heel goed om kan met koolhydraten. Het is ook de moment om nieuwe PR's te gaan maken tijdens je trainingen of een nieuw schema te starten, maar let op voor goede opwarmingen zodat je geen blessures krijgt! 

Na de ovulatie kom je in de luteal fase, hier gaat progesteron de hoofdrol spelen van je hormonen en moet je vaak de intensiteit van je trainingen laten dalen, maar dat is heel persoonsafhankelijk, dit is niet bij iedereen nodig. Tijdens deze fase ben je insuline resistent en kan je lichaam de koolhydraten niet zo goed verwerken. Je gaat daarom hier dus beter je macro's aanpassen naar wat meer vetten en minder koolhydraten. Je krijgt deze periode ook vaak meer last van cravings, doordat je lichaam zijn behoefte aan energie licht verhoogd is. Heb je geen last van cravings, dan kan je hier handig gebruik van maken om deze periode wat af te vallen. 

Vrouwen komen op een bepaalde leeftijd in de menopauze, waar oestrogeen daalt en zelfs verdwijnt. Dit heeft best wat invloeden op ons metabolisme! Van zodra je weet dat je in de menopauze bent, of misschiens zelf postmenopauze bent, is het aangeraden om je voeding toch wat te gaan aanpassen, ten opzcihte van vroeger. 

 

Heb je na het lezen van dit weetje hulp nodig bij jouw voedingsportvoedingtraining of online coahing? Kijk dan gerust verder.

Verklaring over cookies

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op mijn
nieuwsbrief

x