Vetten

vetten zijn calorierijk en bevatten essentiële stoffen die je nodig hebt. Na koolhydraten is dit dé energiebron. 
Je vindt ze in verschillende vormen zoals onverzadigde (meer- & enkelvoudig), verzadigde vetten en transvetten. 
Vetten werken zeer verzadigende (vullend) door de trage vertering ervan. Ook verlagen ze de glycemische index van maaltijden en de pieken van je bloedsuikerspiegel, wat goed is voor je insulinegevoeligheid. 

Ze spelen een grote rol in: 
     - de opname van vitaminen
     - je energievoorraad
     - je hormoonbalans
     - verminderen van ontstekingen 
     - je breingezondheid
     - je stressniveau verlagen 
     - je weerstand
     - je verzadiging (gevuld gevoel na de maaltijd)

Onverzadigde vetten zijn nodig voor je hersenen, hart, gewicht, insulinegevoeligheid en goede cholesterol. Enkelvoudige onverzadigde vetten zitten in olijfolie, olijven, noten en margarine. Meervoudig onverzadigde vetten zijn aanwezig in lijnzaad(olie), avocado, vette vis, walnoten, eieren, pijnboompitten. 

Verzadigde vetten, hebben wij ook nodig, maar minder, zij verhogen onze LDL-cholesterol, wat onze "slechte" cholesterol is. Zijn vooral aanwezig in dierlijke producten zoals melkproducten, kaas, vet vlees, ... 

Transvetten zijn industriële vetten, ze komen enkel voor bij bewerkte voedingsmiddelen en hebben we niet nodig. Denk maar aan de gezouten, vaste boter, koekjes, ... 

Heb je na het lezen van dit weetje hulp nodig bij jouw voedingsportvoedingtraining of online coahing? Kijk dan gerust verder.

Verklaring over cookies

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op mijn
nieuwsbrief

x