Koolhydraten

Koolhydraten vind je in de vorm van zetmeel, suiker of vezels in o.a. aardappelen, pasta, havermoçut, quinoa, rijst, granen, brood, fruit, groenten, zuivel, ... 

Koolhydraten zijn essentieël voor je lichaam. Ze zorgen voor energie en verzadiging. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van persoon tot persoon, hoeveelheid spieren die iemand heeft en of die heel actief is of juist niet. Koolhydraten worden in het lichaam opgeslagen onder de vorm van glycogeen in spieren en de lever.

Helaas hebben koolhydraten door de media een slechte naam gekregen. 
Koolhydraten zijn soms moeilijker te verwerken door o.a. darmproblemen. Door koolhydraten kan je meer vocht gaan vasthouden en dus meer gaan wegen op de weegschaal. Opgelet voor diabetici ivm. insuline en gloedsuikerspiegel. 
Pure suiker en bewerkte koolhydraten zijn moeilijk voor je lichaam om te verwerken. 
Een overschot aan glycogeen, dat niet direct gebruikt wordt of niet opgeslagen wordt in spieren of leveren, slaat je lichaam op als vet. 

Heb je ze nodig? JA 
Ze zorgen voor snelle energie, helpen je hormonen in balans te houden, zorgen voor minder stress, vezels zijn goed voor de darmflora, ondersteunen bij het sporten/bewegen/trainen, ... 

Je hoeft dus zeker niet bang te zijn van koolhydraten! 
Alles in moderatie is de key. 

Heb je na het lezen van dit weetje hulp nodig bij jouw voedingsportvoedingtraining of online coahing? Kijk dan gerust verder.

Verklaring over cookies

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op mijn
nieuwsbrief

x