Gezonde eetgewoontes

Wanneer je aan diëtiste of personal trainer denkt, dan denk je vaak wat en hoeveel je gaat eten, wanneer, past de voeding wel bij je doel en of het wel gezond is. Maar dus niet over HOE je moet eten. Wel dit ga ik in deze blog bespreken. 

De manier waarop je eet en de situatie waarin, is namelijk heel belangrijk voor vertering en de maximale opname van voedingsstoffen uit je voeding. 

Presenteren

Wanneer een maaltijd er lekker uit ziet en goed ruikt, geven je hersenen een singaal door om speeksel aan te maken. Dit speeksel ga je door te kouwen mengen met het eten en start al gedeeltelijk de vertering van je eten in je mond. Hoe meer speeksel, hoe beter de vertering. 

Voedingskeuze

Wanneer je al een tijdje op je eten let en er bewust mee bezig bent, zal je al gemerkt hebben dat sommige voedingsmiddelen ongemakken veroorzaken. Dit zijn voedingsmiddelen die je dan best ook vermijd. De ongemakken die je waarneemt, wijzen namelijk op een moeilijke verteerbaardheid. 

Gemoed

Vermijd stress en drukte bij het eten. Snel snel iets eten is dus geen goede optie. Wanneer je traint, bezorg je je lichaam ook een stress, meteen eten na het sporten is dus geen goed idee. Ga eerder nog wat stretchen of rustig even zitten en tv kijken of een boek lezen en eet daarna je maaltijd op. 

Kauwen

Kauw minimaal 20 keer per hap. Waarom? Door te kauwen meng je speeksel met het eten, hoe beter dit gemengd is, hoe beter de vertering. Kauwen zorgt er ook voor dat de voeding in kleinere stukken in je maag komt, hoe kleiner de stukken, hoe beter en vollediger de opname van alle voedingsmiddelen; 

Duur

Neem de tijd om te eten. Neem tussen elke hap 10 seconden, leg ook je bestek telkens neer. 

Post meal activity

10 tot 15 minuten wandelen na elke maaltijd heeft een bewezen gunstig effect op je vertering en het regelen van je bloeksuiker. 

 

Heb je na het lezen van dit weetje hulp nodig bij jouw voedingsportvoedingtraining of online coahing? Kijk dan gerust verder.

Verklaring over cookies

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op mijn
nieuwsbrief

x