Eiwitten

Eiwitten, hoe meer hoe beter? Neen toch niet! In de sportwereld denkt men dat vaak, maar toch is het niet zo. Een optimale inname van eiwitten zorgt voor een goed herstel en optimale lichaamssamenstelling. 

Je kan ook niet zo maar naar je volledige eiwitinname van de hele dag kijken, timing ook héél belangrijk. 3 hoofdmaaltijden met veel eiwitten is minder effectief dan 3 hoofdmaaltijden en 2 à 3 tussendoortjes met nog wat eiwitten. 

Wanneer je gesport hebt is je eiwitmetabolimse gedurende 48 uur verbeterd. Dus niet enkel de maaltijd na je training, maar de maaltijden gedurende de komende 48 uur zijn belangrijk. Je plan volgen enkel voor je maaltijden voor en na het sporten is dus niet effectief. Weet dat goede resultaten behaald worden door een plan consequent, op lange termijn te volgen is. 

De hoeveelheid eiwitten die je inneemt is zeer varierend van sport tot sport, maar ook van in welke fase je zit. Ben je spieren aan het opbouwen of wil je net wat vet kwijt, ... Wel is het aangeraden om steeds te gaan voor eiwitten met een hoog biologische beschikbaarheid. Denk maar aan vlees, gevogelte, vis, eieren, melk, wei-eiwitten, ... Let ook zeker op dat je de andere macro's niet gaat verwaarlozen, deze hebben allemaal hun functie! Schrappen van bepaald macro's heeft nadelige effecten. 

Eiwitsupplementen

Whey, isolaat, concentraat, hydrolysaat? Wat moet je nu nemen? Wat is het verschil? 

Om te beginnen heb je Whey-eiwitten en casseïne-eiwitten. Whey-eiwitten zijn snel opneembare eiwitten en dus ideaal voor na het trainen. Casseïne eiwitten zijn traag opneembare eiwitten en hebben enkele uren nodig voor ze verwerkt worden. Dit is dus ideaal voor in je pré bed snack. 

Whey-eiwitten kan je dan in concentraat, isolaat en hydrolysaat kopen. Concentraat bestaat voor 80% uit eiwitten, de rest uit vetten, koolhydraten en vezels. Isolaat bestaat voor 85% uit eiwitten, maar is ook wel wat duurder qua prijs. Isolaat is dus iets lager in kcal en dus zeker aangeraden wanneer je wilt afvallen. Hydrolysaat worden extra enzymen toegevoeg voor een snellere opname en is idaal voor mensen met maag- darmklachten. 

 

Heb je na het lezen van dit weetje hulp nodig bij jouw voedingsportvoedingtraining of online coahing? Kijk dan gerust verder.

Verklaring over cookies

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op mijn
nieuwsbrief

x